szerző:
hvg.hu

A jelek szerint nem indulhat Nagy-Britanniában egy politikus a 2015-ben tartandó választásokon, mert vállalta, hogy meleg. Crispin Blunt-nak 1997 óta biztos helye van a brit konzervatív pártban, ám amióta felfedte szexuális orientációját, több párttársa is megválna tőle.

„Nem adom fel” – nyilatkozta Crispin Blunt, a brit konzervatív párt képviselője a Telegraphnak. Azután mondta ezt, hogy a párt egy helyi ülésén, Surrey-ben, a választmány elnöksége közölte vele: „már nem biztos a helye a választókerületében”, és így nem biztos, hogy indulhat a 2015-ös parlamenti választásokon. Elég valószínű, hogy Blunt, az egykori (2010-2012) brit börtönügyi és ifjúság-igazságügyi minisztert azért akarják eltávolítani a toryk, mert meleg – írja a Telegraph.

A választmány döntése azért is meglepő, mivel Bluntnak 1997 óta biztos helye van brit konzervatív pártban. Ha az egyesületi vezetőség támogatja őt, automatikusan jelölt lenne a következő választáson, így azonban meg kell küzdenie párttársaival ezért. Közben az a pletyka is elterjedt, hogy Blunt helyére London polgármester, Boris Johnson állna, ám a lapnak nyilatkozó politikusok csütörtök este ezt cáfolták.

A Telegraph arról számolt be, hogy több – meg nem nevezett – konzervatív forrás szerint Bluntnak már „helyrehozhatatlan a kapcsolata” a helyi torykkal, amióta napvilágra került az szexuális orientációja. „Néhányan megértőek voltak és megbékéltek, de sokan egyáltalán nem örültek” – mondta az egyik forrás a lapnak.

Bem Mearns, a párt egy korábbi képviselője azt mondta, ő„nem hiszi, hogy melegsége miatt nem választották meg”. Hozzátette: "nem elfogadható, hogy valakit a nemi identitása miatt rekesszenek ki. Ez nem az a konzervatív párt, aminek a tagja szeretnék lenni, de nem is hiszem, hogy a párt többsége így gondolkodnak.” Ám a párt helyi egyesületének több tagja is tett korábban olyan kijelentéseket, hogy „nem akarnak meleg képviselőt a választmányukba.” Ugyanakkor a választmányi ülést követően, csütörtök este egyik képviselő sem volt hajlandó kommentálni a Telegraph azon kérdését, hogy szexuális identitása miatt távolították-e el a képviselőt.

A karrierjét féltette

Az 53 éves, két gyermekes családapa, Crispin Blunt még 2010-ben „coming outolt” a nyilvánosság előtt, miután elvált a feleségétől. Már akkor több konzervatív politikus bírálta a pártjában emiatt, ám akkor még nem távolították el pozíciójából. Sokan azért kritizálták, mert nem hozta nyilvánosságra identitását fiatalabb korában. Blunt a  Pink news-nak  idén februárban adott interjújában elmondta, ha pályájának kezdetén fedi fel nemi identitását, most biztosan nem állna itt, és nem indulhatott volna el a katonai karrierje sem. „Amikor 17-18 éves voltam politikus szerettem volna lenni, be akartam lépni a hadseregbe, egyetemre akartam menni, egyik sem jöhetett volna össze, ha már akkor coming outolok” – mondta.

Hozzátette: „az utóbbi 50 évben rengeteget változott a világ, korábban még büntették a homoszexualitást, mostanra azonban bárki vállalhatja a nyilvánosság előtt identitását”. A volt katona azt is elmondta a Pink news-nak, hogy megkönnyebbülést és boldogságot érez, amióta a felfedte, hogy meleg. „30 évig titkolóztam, most 30 év felszabadító korszak következhet” – fogalmazott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
-W- Nyüzsi

Levél a toryknak

Ön minap levelet kapott a Jobbklikk nevezetű, nagyon független arcokból álló bloggerközösségtől, amelyben – a külföldi...

hvg.hu Karrier

Nyugdíjkorhatár-emelést és bérbefagyasztást terveznek a toryk

A tervezettnél korábban hozzákezdenek a nyugdíjkorhatár emeléséhez és befagyasztják a közalkalmazottak zömének fizetését a brit konzervatívok, ha a jövő tavaszi választások után kormányt alakíthatnak - mondta kedden, az ellenzéki Konzervatív Párt éves kongresszusán a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje.

hvg.hu Világ

A toryk lemondtak a népszavazásról

Most már nem lehetséges a brit népszavazás a Lisszaboni Szerződésről, de ha a konzervatívok jövőre kormányra kerülnek, törvényben tiltják meg "további brit szuverenitási jogkörök" átadását az Európai Uniónak, sőt a brit euróövezeti csatlakozást is referendum megtartása nélkül - mondta szerdán a Konzervatív Párt vezetője.