szerző:
MTI

Fáraók orvosának 4000 éves sírjára bukkant egy cseh régészcsapat a Kairótól délnyugatra, Abu-Szírben folyó ásatásokon.

"Ez a felfedezés igen fontos, mert a sír a piramisépítők korának egyik legnagyobb orvosáé, és ezek a magas rangú orvosok szoros kapcsolatban álltak az uralkodóval" – mondta Mohamed Ibrahim Ali régészeti miniszter a felfedezést kedden bejelentve.

Az el-Gíza kormányzóságban fekvő Abu-Szírben az időszámítás előtt mintegy 2500 évvel Felső-Egyiptomban uralkodó V. dinasztia fáraóinak több piramisa is áll. A temető, ahol a sírt felfedezték, 21-szer 14 méteres, négy méter magas falai mészkőből készültek. A régészek most múmiák után kutatnak a sírban.

A kutatók egy helyen találtak egy ajtót, az ezen található feliraton olvasható az orvos szó, valamint a "Rá isten papja" elnevezés, amelyből a halott foglalkozására és társadalmi állására következtetni lehet.

A cseh régészcsoport vezetője, Miroslav Bárta elmondta, hogy Abu-Szír térségében papokat és a gízai piramisokon dolgozó munkásokat is eltemettek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!