Megtalálták az egyik legnagyobb egyiptomi orvos sírját

2013. október 22., kedd, 20:27 • Utolsó frissítés: 2013. október 22., kedd, 20:27
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Fáraók orvosának 4000 éves sírjára bukkant egy cseh régészcsapat a Kairótól délnyugatra, Abu-Szírben folyó ásatásokon.

"Ez a felfedezés igen fontos, mert a sír a piramisépítők korának egyik legnagyobb orvosáé, és ezek a magas rangú orvosok szoros kapcsolatban álltak az uralkodóval" – mondta Mohamed Ibrahim Ali régészeti miniszter a felfedezést kedden bejelentve.

Az el-Gíza kormányzóságban fekvő Abu-Szírben az időszámítás előtt mintegy 2500 évvel Felső-Egyiptomban uralkodó V. dinasztia fáraóinak több piramisa is áll. A temető, ahol a sírt felfedezték, 21-szer 14 méteres, négy méter magas falai mészkőből készültek. A régészek most múmiák után kutatnak a sírban.

A kutatók egy helyen találtak egy ajtót, az ezen található feliraton olvasható az orvos szó, valamint a "Rá isten papja" elnevezés, amelyből a halott foglalkozására és társadalmi állására következtetni lehet.

A cseh régészcsoport vezetője, Miroslav Bárta elmondta, hogy Abu-Szír térségében papokat és a gízai piramisokon dolgozó munkásokat is eltemettek.


Megtalálták az egyik legnagyobb egyiptomi orvos sírját
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X