szerző:
hvg.hu/MTI

Elfogtak egy amerikai drónt a Krím félsziget felett - közölte a Rostec orosz állami fegyvergyártó cég pénteken, ám később eltűnt a közlemény a honlapjukról. Az Egyesült Államok péntek estig nem reagált az amerikai drón elfogásáról szóló moszkvai hírre.

A Rosztyehnologiji (Rostec) nevű orosz állami fegyvergyártó vállalat közlése szerint elfogtak egy amerikai felderítő drónt a Krím félsziget felett - írja a Focus Online. Az UAV MQ-5B jelű drón egy elektronikus zavarómanőver során majdnem sértetlenül került az "önvédelmi erők" kezébe - közölte a Rostec pénteken. A közlemény péntek este már nem volt fenn a Rostec honlapján.

A közlés szerint a dél-ukrajnai Krím félsziget felett, nagy magasságban észlelték a pilóta nélküli repülőgépet. "A drón mintegy négyezer méter magasságban repült és a földről gyakorlatilag láthatatlan volt. Sikerült megszakítani a kapcsolatot a drón és amerikai irányítói között az Avtobaza nevű rádióelektronikai hadviselési rendszer segítségével" - volt olvasható a Rostec közleményben. A közlemény szerint a drón ezután kényszerleszállást hajtott végre és "szinte sértetlenül az önvédelmi erők kezébe került".

"Az MQ-5B drón az azonosítási száma alapján a Bajorországban állomásozó 66. amerikai katonai felderítő dandárhoz tartozott" - volt olvasható a közleményben.

A Voice of Russia (Oroszország hangja) nevű angol nyelvű orosz állami rádióadó ugyancsak a Rostec közleményére hivatkozva azt írta: az amerikai felderítő alakulatot Bajorországból március elején áthelyezték a dél-ukrajnai Kirovohradba, ahonnan drónjaik felderítő repüléseket végeznek a Krím és az orosz határhoz közeli területek irányában. A Rostec közlése szerint ez már a második eset volt, hogy elfogtak egy amerikai drónt a Krím felett - jelentette a Voice of Russia.

Az Egyesült Államok péntek estig nem reagált az amerikai drón elfogásáról szóló moszkvai hírre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!