szerző:
MTI

Saját hozzátartozói köveztek halálra kedden a kelet-pakisztáni Lahor központjában, fényes nappal egy három hónapos terhes nőt, mert a család által kiválasztott férfi helyett a szerelmével házasodott össze.

A 25 éves Farzana Ikbal ügyvédje azt mondta, hogy védence családja emberrablásért feljelentette az újdonsült férjet, a lányt így beidézték a lahori bíróságra. A fiatal feleséget kedden hallgatták volna ki, de már nem tehetett vallomást, mert 30 hozzátartozója kövekkel támadt rá a több mint 10 milliós nagyváros szívében található bíróság bejárata előtt – közölte a rendőrség.

Rana Akhtar, a lahori rendőrség egyik magas rangú tisztségviselője szerint a családi perpatvarban az egyik fiútestvér elsütötte a puskáját, de elvétette a célpontot. A lány menekülni kezdett, elesett, a családtagok ekkor állták körül és téglákkal halálra verték.

Az egyedül maradt férj kérésére a rendőrség vádat emelt a gyilkosságot elkövető családtagok ellen – mondta Mohamed Mustak, egy másik rendőrségi illetékes.

Az emberi jogok nemzeti bizottságának adatai szerint Pakisztánban tavaly majdnem ezer nőt öltek meg azért, mert állítólag foltot ejtett a családja becsületén. A testület élesen bírálta, hogy ezeknek a becsületgyilkosságoknak az elkövetői többnyire "büntetlenséget" élveznek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!