szerző:
MTI

Az észak-iraki kurd autonóm terület elnöke arra kérte csütörtökön a helyi parlamentet, hogy készítsen elő egy Kurdisztán függetlenségének tárgyában döntő népszavazást.

A Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) külügyi megbízottja a kurd törvényhozás ülését követően újságíróknak azt mondta: a cél érdekében - Maszúd Barzáni kérésének megfelelően - a parlament felállít egy független választási bizottságot és ki fogja tűzni a referendum időpontját.

Pontos menetrendet nem irányzott elő a kurd elnök. A külügyi megbízott, Hemin Havrami kitért arra, hogy a népszavazás érinteni fog olyan területeket is, amelyek hovatartozása vita tárgyát képezi az erbíli és a bagdadi vezetés között. A képviselő példaként említette a kőolajban gazdag észak-iraki várost, Kirkukot, ahova azután vonultak be a kurd biztonsági erők, hogy az iraki katonák az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) előretörése láttán kivonultak onnan.

Havrami úgy fogalmazott: a kurd kormány azért szánta el magát erre a lépésre, mert "Irak ideje lejárt". Hozzátette: a 111 tagú kurd törvényhozásban 110-en voltak jelen ezen "a történelmi napon", és mindannyian üdvözölték a függetlenségi népszavazásról szóló javaslatot. Szerinte Núri al-Máliki kormányfő csődöt mondott, és ennek eredményeként a kurdok már 1050 kilométer hosszú határon osztoznak a magát vasárnap óta Iszlám Államnak nevező ILIÁ-val, míg csupán 15 kilométeres szakaszon az iraki hadsereggel.

"Egy új realitás körvonalazódott, és ezt muszáj kezelnünk" - fogalmazott a kurd képviselő.

A KDP politikusa azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok, Irán és Törökország is ellenzi a kurd függetlenséget, így foglalt állást: "A kurd önrendelkezési jogról itt a parlamentben döntenek, nem pedig Ankarában, Teheránban vagy Washingtonban. Erbíl üzenete az, hogy Kurdisztán hozzá fog járulni a régió stabilitásához. "Aki ezt nem fogadja el, az lényegében a Moszulban, Tikrítben és más régiókban uralkodó káoszra teszi le a voksát - tette hozzá. 
Barzáni a BBC tájékoztatása szerint a kurdok "természetes jogának" nevezte, hogy saját államuk legyen és a népszavazás megtartása szerinte "hónapok kérdése".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!