szerző:
MTI

Megkezdték szombaton a franciaországi buszbaleset áldozatainak azonosítása és a tragédia helyszínének részletes vizsgálatát Bordeaux közelében, a Puisseguin városa melletti úton. Az elmúlt három évtized legsúlyosabb buszbaleset volt ez az országban, legalább 43-man meghaltak.

Több mint 24 órával a baleset után az áldozatok száma még mindig nem végleges, miután nem tudni, hogy a busz utasai közül 41-en vagy 42-en haltak meg, amikor az összeütközött egy fát szállító kamionnal. A balesetben a kamion sofőrje és annak hároméves kisfia is meghalt. Ha a buszban 42 halott volt, akkor 44-re emelkedhet az áldozatok száma.

A tragédiát nyolcan élték túl, közülük négy embert kórházban ápolnak, de nincsenek életveszélyben.

A csendőrség párizsi kutatóintézetének szakértői orvosszakértőkkel együtt szombat reggel megkezdték az áldozatok elszenesedett holttesteinek azonosítását. Az utasok többsége élve megégett, amikor az ütközés után mindkét jármű azonnal lángra kapott, és a közzétett felvételek szerint teljesen kiégett. Szakértők szerint az azonosítás három hétig is eltarthat.

A helyszínre érkezett szakértők egy része a Germanwings légitársaság márciusi repülőgép-szerencsétlensége után is részt vett a 150 áldozat azonosításában a francia Alapokban. A baleset pontos okának megállapításában gépkocsi-szakértők és pirotechnikusok is segítik a nyomozók munkáját, akik elsősorban arra a kérdésre keresik a választ: hogyan és mitől terjedt a tűz ilyen gyorsan mindkét járműben.

"Azonnal kiütött a tűz. Olyan volt, mint egy villám" – mondta a baleset egyik túlélője, a 73 éves Jean-Claude Leonarde a Le Parisien című napilapnak. A férfi először a feleségét vitte le az égő buszról, majd visszasietett két másik embert lesegíteni a lépcsőn, de nekik már nem sikerült leszállniuk.

Puisseguin városában és a környező településeken szinte minden család gyászol. A buszon a baleset helyszínétől alig nyolc kilométerre található hatszáz lakosú Petit-Palais-et-Cornemps nevű település nyugdíjasklubjának tagjai utaztak. A környékbeliek jól ismerik egymást, a tragédiában minden család elvesztett egy hozzátartozót vagy ismerőst.

Az önkormányzat péntek este egy jelképes halottasházat és emlékhelyet hozott létre, ahol minden áldozat emlékére fehér halotti lepellel letakart boroshordót állítottak fel, azokra egy-egy szál fehér rózsa és mécses került. A helyszín egész éjjel nyitva volt, a gyászolók folyamatosan érkeznek leróni kegyeletüket. Ezenkívül egy orvosi pszichológiai szolgálat is működik, hogy segítse feldolgozni a hozzátartozóknak a történteket.

Az áldozatok emlékére kedden gyászszertartást tartanak, amelyen ott lesz Francois Hollande államfő is – közölte az elnöki hivatal.

A baleset péntek reggel fél 8 óra előtt történt egy kétszer egysávos mellékút beláthatatlan S-kanyarában. Az első vizsgálatok szerint a kamion valamiért keresztbeállt az úton, és a busz frontálisan belerohant.

Franciaországban 1982-ben volt utoljára ilyen súlyos buszbaleset: egy autópályán, Dijon közelében 53-an haltak meg, köztük 44 gyermek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!