szerző:
MTI

A nők jogaiért régóta harcoló kommunista vezetőt választottak meg szerdán Nepál első női elnökévé.

Bidija Dévi Bandarit, a Nepáli Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Párt egyik vezetőjét 327 igen és 214 nem szavazattal választotta meg szerdán a parlament - jelentette be Onszári Garti házelnök. Az elnöki tisztség Nepálban protokolláris jellegű, a tényleges vezetés a miniszterelnök kezében van.

Az 54 éves Bidija Dévi Bandari az októberben koalíciós kormány élére megválasztott Kadga Praszád Oli kormányfő vezette párt második számú vezetője. Az új elnök megválasztását a szeptemberben elfogadott alkotmány írta elő.

Bandari a nők jogainak aktív védelmezője, és egyike azon politikusoknak, akik a nők jogainak az alkotmányos biztosításáért kampányoltak. Az új alaptörvény szerint a képviselői helyek egyharmadát nőknek kell betölteniük, és vagy az elnöknek, vagy az alelnöknek nőnek kell lennie, továbbá valamennyi kormány- és parlamenti bizottságban helyet kell biztosítani a nőknek.

A nepáli társadalmat hagyományosan a férfiuralom jellemezte, a nők eddig általában csak otthon vagy a földeken dolgozhattak, de az ország most szélesebb jogokat próbál biztosítani a nők számára.

A múlt héten Onszári Garti személyében nőt választottak a házelnöki tisztségre is.

Bidija Dévi Bandari azután vált kiemelkedő politikai szereplővé, miután férje, a párt akkori vezetője, Madan Bandari máig tisztázatlan körülmények között meghalt egy autóbalesetben. Számos tüntetést vezetett a 2006-ban lemondott Gujanendra király ellen.

Bandari a második elnök, amióta a himalájai országban több évszázados monarchia után bevezették a köztársaságot. Elődjét, Ram Baran Jadavot 2008-ban választották meg, és az eredeti tervek szerint két évig, az új alkotmány elfogadásáig töltötte volna be a posztot. Az alkotmány előkészítése és elfogadása azonban végül hét évig tartott a pártok közötti nézeteltérések miatt.
   

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!