szerző:
MTI

Egyre több szíriai menekült repül Mauritániába, hogy azután Európába folytassák útjukat a veszélyes szaharai útvonalon. Még választhatják ezt az útvonalat, ha az európai országok tovább korlátozzák a migránsok belépését a szárazföldi határaikon – vélik menekültügyi szakértők.

Idén már több száz szíriai nyújtott be menedékkérelmet az Afrika túloldalán fekvő Mauritániában, de jóval magasabbra tehető azok száma, akik repülővel érkeznek a fővárosba, Nouakchottba, és onnan folytatják útjukat Európába. Céljuk első körben Spanyolország marokkói enklávéi, Ceuta és Melilla, ahol már ezrek kértek menedéket idén. Korábban a menekültek Bejrútból inkább Algírba repültek, ahonnan a marokkói határon átkelve elérhették az enklávékat.

Algéria azonban az év elején vízumkorlátozásokat vezetett be a szíriaiaknak, akik így Mauritánia felé kényszerültek kitérni. Onnan a Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint Malin, Algérián és Marokkón keresztül vezet az útjuk.

Egy másik útvonalon Szicíliát igyekeznek elérni Tunéziából vagy Líbiából, ez az út az embercsempészek fellegvárának számító kis sivatagi településen, a nigeri Agadezen keresztül vezet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint több mint 800 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren idén, és számuk év végéig az egymillió főt is elérheti. A migránsok felét szíriai menekültek teszik ki.

Sebastien Laroze, a főbiztosság mauritániai képviselője hozzátette, hogy az Európába tartók általában nem regisztráltatják magukat, így számuk ismeretlen.

Kitért arra is, hogy igyekeznek felhívni a migránsok figyelmét a veszélyekre. Legalább annyi menekült halhat meg a Szaharában víz- és ételhiány miatt, mint amennyien a Földközi-tengerbe fulladtak eddig. A szervezet adatai szerint csak az idén több mint 3500 menekült fulladt a Földközi-tengerbe.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!