szerző:
MTI

Brit katonák mentették ki a Le Boréal francia luxus óceánjáró 347 utasát és a személyzetet, miután tűz ütött ki a gépházban és a hajó kormányozhatatlanná vált a Falkland-szigetek keleti partjainál – közölte a brit hadsereg.

A gyors beavatkozás "akadályozta meg, hogy tragédia történjen" – mondta Michael Fallon brit védelmi miniszter. A rendkívül nehéz mentési művelet több mint öt órán át tartott – adta hírül a brit katonai tévécsatorna, a Forces TV.

A Falkland-szigetek brit felségterület az Atlanti-óceán déli részén, Argentína partjaitól körülbelül 400 kilométerre keletre.

A helyi idő szerint csütörtökön véget ért mentőakcióban a közlések szerint négy katonai helikopter, két repülőgép és egy őrnaszád vett részt. A térségben erős szél fújt, és attól tartottak, hogy a manőverezésre képtelen, 142 méter hosszú ócenánjáró zátonyra fut.

A tűz észlelése után a kapitány elrendelte a hajó kiürítését. Az utasok közül sokakat a Le Boréal segítségére siető helikopterek vettek fel a fedélzetről, körülbelül kétszázan azonban órákon át a tengeren hánykolódó mentőtutajokban vártak a sorsukra – jelentette a Falkland Islands News Network.

A kimentett utasokat a falklandi Mount Pleasant katonai támaszpontjára szállították. Eredeti úti céljuk a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között fekvő Dél-Georgia szigete lett volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!