szerző:
MTI

Csaknem ötszáz csecsen harcolt az Iszlám Állam oldalán a Közel-Keleten, jelentette ki egy tv-adásban Ramzan Kadirov, csecsenföldi elnök.


  Négyszáznyolcvannégy csecsen utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam  szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoljon, kétszázat közülük megöltek - közölte szombaton Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke a TV Centr televízió adásában. 

©

    "Mintegy ötven embert, aki észhez tért és megbánta, hogy arra az oldalra állt, hazahozattunk. Most Csecsenföldön élnek, és nagy segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak" - mondta Kadirov. "Az ott maradókat likvidáljuk."
    Az orosz külügyminisztérium adatai szerint több mint 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán, arab, európai, s volt szovjet köztársaságok - közöttük Oroszország - állampolgárai. Oleg Sziromolotov terrorellenes ügyekért felelős orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt közölte, hogy 2719 orosz állampolgár utazott Szíriába. Száztizenhatot közülük megöltek, 73-an hazatértek és bíróság elé állították őket, további 36 előzetes őrizetben van.
    Szíriában és Irakban mintegy 500 kirgiz, 600 üzbég, 300 tádzsik és mintegy 250-250 türkmén, illetve kazah állampolgár harcol.