szerző:
MTI

Csaknem ötszáz csecsen harcolt az Iszlám Állam oldalán a Közel-Keleten, jelentette ki egy tv-adásban Ramzan Kadirov, csecsenföldi elnök.


  Négyszáznyolcvannégy csecsen utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam  szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoljon, kétszázat közülük megöltek - közölte szombaton Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke a TV Centr televízió adásában. 

©

    "Mintegy ötven embert, aki észhez tért és megbánta, hogy arra az oldalra állt, hazahozattunk. Most Csecsenföldön élnek, és nagy segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak" - mondta Kadirov. "Az ott maradókat likvidáljuk."
    Az orosz külügyminisztérium adatai szerint több mint 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán, arab, európai, s volt szovjet köztársaságok - közöttük Oroszország - állampolgárai. Oleg Sziromolotov terrorellenes ügyekért felelős orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt közölte, hogy 2719 orosz állampolgár utazott Szíriába. Száztizenhatot közülük megöltek, 73-an hazatértek és bíróság elé állították őket, további 36 előzetes őrizetben van.
    Szíriában és Irakban mintegy 500 kirgiz, 600 üzbég, 300 tádzsik és mintegy 250-250 türkmén, illetve kazah állampolgár harcol.

 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!