szerző:
hvg.hu

Áram nélkül maradt a tavaly Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget, miután ismeretlenek Dél-Ukrajnában megrongálták a területre vezető elektromos vezeték tartóoszlopait.


©
Krími források szerint a félszigetet eddig ellátó mind a négy vezetéket elvágták, s a közösségi oldalakra feltett képeken ukrán zászlók láthatóak a használhatatlanná tett oszlopokon. A kétmillió lakosú terület nagyobb városaiban – Szimferopolban és Jaltában – generátorokkal biztosítják az áramellátást, ám az illetékesek szerint külső források nélkül csak a szükséges elektromos energia felét tudják biztosítani. A generátorokkal elsősorban a kórházakat, és az egyéb fontos közintézményeket látják el, a lakossági fogyasztók jó részének egyelőre esélye sincs arra, hogy áramot kapjon. A félszigeten rendkívüli állapotot rendeltek el.
A nacionalista Jobb Szektor (PSZ) aktivistái állítólag akadályozzák az ukrán szakembereket a szolgáltatás helyreállításában, helyi források szerint verekedés is kitört a szerelőket kísérő rendőrök és a PSZ emberei között. Ukrajna az utóbbi másfél évben folyamatosan szállított áramot a Moszkva által elcsatolt területre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!