szerző:
hvg.hu

Áram nélkül maradt a tavaly Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget, miután ismeretlenek Dél-Ukrajnában megrongálták a területre vezető elektromos vezeték tartóoszlopait.


©
Krími források szerint a félszigetet eddig ellátó mind a négy vezetéket elvágták, s a közösségi oldalakra feltett képeken ukrán zászlók láthatóak a használhatatlanná tett oszlopokon. A kétmillió lakosú terület nagyobb városaiban – Szimferopolban és Jaltában – generátorokkal biztosítják az áramellátást, ám az illetékesek szerint külső források nélkül csak a szükséges elektromos energia felét tudják biztosítani. A generátorokkal elsősorban a kórházakat, és az egyéb fontos közintézményeket látják el, a lakossági fogyasztók jó részének egyelőre esélye sincs arra, hogy áramot kapjon. A félszigeten rendkívüli állapotot rendeltek el.
A nacionalista Jobb Szektor (PSZ) aktivistái állítólag akadályozzák az ukrán szakembereket a szolgáltatás helyreállításában, helyi források szerint verekedés is kitört a szerelőket kísérő rendőrök és a PSZ emberei között. Ukrajna az utóbbi másfél évben folyamatosan szállított áramot a Moszkva által elcsatolt területre.