szerző:
MTI

Telefonon tárgyal egymással szerdán az ukrán, az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár, hogy összegezze a kelet-ukrajnai rendezés céljából aláírt megállapodások megvalósítását - jelentette be kedden az ukrán elnök sajtószolgálata.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, hogy "egyeztessék álláspontjaikat a normandiai négyek december 30-i telefonos tárgyalása előtt" - írta közleményében Porosenko sajtószolgálata.

Porosenko és Merkel megvitatták a februárban a fehérorosz fővárosban francia-német közvetítésre, Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében aláírt minszki megállapodások végrehajtását. A megállapodások célja Kelet-Ukrajna pacifikálása volt, ahol 2014 áprilisa óta több mint 9000 ember halt meg az ukrán kormányerők és az oroszbarát lázadók közötti konfliktusban.

Az ukrán elnök közölte, hogy "a leggyakrabban az oroszbarát lázadók sértették meg a tűzszünetet és hajtottak végre provokációkat" - olvasható a közleményben. A német kancellár hivatala megerősítette, hogy Angela Merkel tárgyalt Petro Porosenkóval, a német külügyminiszter viszont sajnálkozását fejezte ki az "év végi ukrajnai kedvezőtlen fejlemények miatt".

Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia feje "nyomatékosan felszólítja a feleket, hogy a lakosok érdekében tartsák be a tűzszünetet a konfliktusövezetben" - közölte a tárca. "Számos fontos kérdés válasz nélkül maradt, és világos, hogy jövőre folytatjuk és a normandiai négyek keretében minden erőnkkel támogatni fogjuk a minszki intézkedéscsomag megvalósítását" - hangsúlyozta a német külügyminisztérium.

A Minszkben aláírt megállapodások révén sikerült szinte teljesen lezárni az harcok aktív szakaszát, de a konfliktus békés rendezése egyelőre távolinak tűnik - írta az AFP. Kijev és a lázadók kedden bejelentették a sokadik tűzszünetet, ezúttal az újév közeledtére tekintettel, miután a minapi összecsapások következtében összeomlott az előző, szeptemberben meghirdetett tűzszünet.

A minszki folyamat 2016-ban folytatódni fog, és reméljük, hogy hatékonyabb lesz, mint az idén - közölte kedden Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!