szerző:
MTI

A 35 éves Vagyim Tyumentcev videóblogban kritizálta városa vezetését és a kelet-ukrajnai orosz beavatkozást. Tüntetésre buzdította Tomszk népét, és mindez elég volt ahhoz, hogy uszításért öt évre lecsukják.

Öt év börtönbüntetésre ítélt gyűlöletkeltés és uszítás vádjával egy orosz bloggert egy tomszki bíróság szerdán. A 35 éves Vagyim Tyumentcev a YouTube-on vezetett videóblogján közzétett felvételein élesen bírálta a város vezetését és a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Tyumencev videóblogján több alkalommal arról beszélt, hogy a tomszki vezetés végtelenül korrupt és hozzá nem értő. Egyik felvételén azt nehezményezte, hogy miközben a képviselők között egy sincs, akinek az éves jövedelme kevesebb lenne egymillió rubelnél (mintegy 4 millió forintnál), és Tomszk polgármesterének százmilliói vannak, "gyalázatos", hogy gyűjtést szerveznek a krími embereknek, adakozásra kérik az orosz átlagembereket. 

A tomszki bíróság közleménye szerint Tyumencev arra szólította fel az embereket videóiban, hogy döntsék meg Tomszk vezetésének hatalmát. A férfi több felvételében is arra bátorította az embereket, hogy menjenek ki vele tüntetni a vezetés döntései, például a buszjegyárak növekedése ellen. 

Emellett élesen bírálta a kelet-ukrajnai szakadárokat, hangoztatva, hogy nem érti, miért kellene az "átlagoroszoknak" az oldalukon harcolni. A bíróság szerint emellett arra uszított, hogy lépjenek fel erőszakosan a kelet-ukrajnai menekültekkel szemben, akiknek tomszki jelenlétét nehezményezte.

Vagyim Tyumentcev
©

Egy 2014-es nyári videója leírásában azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az új orosz nemzet megteremtésének céljából oroszajkú ukránokat ölet meg oroszajkú oroszok által. "Ez a fasizmus" - írta.   

Az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet közlése szerint az ítélet "felháborító", és sürgette annak érvénytelenítését. Pavel Prjanyikov orosz blogger az ítélettel kapcsolatban azt mondta: szép csöndben visszatértünk a sztálini időkhöz, amikor "gondolatbűnökért" ítéltek el embereket.

Tavaly óta él a bloggereket korlátozó törvény

Oroszországban 2014-ben fogadta el az elnök azt a törvényt, amelynek értelmében minden blogger, akinek a honlapját háromezernél többen keresik fel naponta, köteles regisztráltatni magát a médiafelügyeletnél (Roszkomnadzor) és fél évig minden adatot köteles megőrizni. 

A bloggerek kötelesek a nevüket is közzétenni a honlapon, ellenőrizniük kell az általuk közölt információk hitelességét, és jelezniük kell a látogatóik számára érvényes korhatárt. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!