szerző:
MTI

Elszabadult az Északi-tengeren egy személyzet nélküli hatalmas uszály, amely olajfúrótornyokat fenyegetett. Egy platformra pedig óriáshullám csapott le, ott egy dolgozó meghalt.

A BP és a ConocoPhillips elővigyázatosságból elszállította több mint 300 dolgozójukat a platformokról – jelentették médiumok és a BP szóvivője. A Reuters legfrissebb híre szerint az uszály útjában már nincs fúrótorony.

A brit felségvizeken tartózkodó, 110 méter hosszú és 30 méter széles uszálynak a viharos időjárás következtében szerda este elszakadt a horgonya, és elkezdett sodródni a norvég felségvizeken lévő Valhall és az Ekofisk olajmezők felé.

A norvég tengeri mentők szerint az uszály csütörtök délelőtt 26 kilométerre volt a Valhalltól. Egy vontatóhajót vezényeltek hozzá, hogy személyzete megpróbálja megállítani, de sűrűn irányt változtatott a háborgó tengeren, ezért a művelet veszélyesnek tartották.

©

A BP helikopterrel a Valhallról elszállította 150 alkalmazottját a szomszédos Gyda és Ula mezőkre, 71 embert pedig a ConocoPhillips Ekofisk olajmezején lévő biztonságos tornyokra. A Valhallon teljesen felfüggesztették a kitermelést. A ConocoPhillips evakuálta 145 alkalmazottját azokról a platformokról az Ekofisk mezőn, amelyek szintén veszélyben voltak – jelentette az NRK norvég tévé.

Korábban a Statoil norvég olajvállalat közölte, hogy óriáshullám csapott le az egyik platformjára az északi-tengeri Troll olaj és gázmezőn. Egy munkás életét vesztette, ketten megsérültek. Több mint ötven embert kimenekítettek. A platform útban van a norvég partok felé, saját erőből halad.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!