szerző:
MTI

Szilveszter éjszaka óta hétezer menekült lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.

A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy új szabály lépett érvénybe január elsejétől a menekültek szállítását illetően a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Síden felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a menekültek pontos neve és származási országa, továbbá a horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940-en szállhatnak fel. Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt.

A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak - írta a lap.

Szlovénia a múlt héten a menekültek szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok ember fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek.

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter újságíróknak azt mondta: Szerbia számára nem okoz gondot az új szabály betartása, tekintettel arra, hogy ilyen lista készül Presevóban, a macedón-szerb határon, ahol mindenki megfelelő dokumentumot kap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!