szerző:
MTI

Eddig 46 volt az éves kvóta, de a zöldek sokallták.

A tervezett 46 helyett csak 14 farkas kilövését engedélyezték bíróságok Svédországban a szombaton kezdődött idei vadászidényben.

Az első ragadozót a közép-svédországi Dalarna megyében, Ludvika város közelében ejtették el szombaton. A svéd vadászok jogi bizonytalanság közepette kezdték meg a farkaspopuláció ritkítását. A Svéd Környezetvédelmi Hivatal eredetileg 46 állat kilövését engedélyezte öt régióban, de állatvédők keresetei nyomán helyi bíróságok csak 14 farkas elejtését engedélyezték két régióban.

A végső szót a legfelsőbb bíróság mondja ki még nem ismert időpontban, ezért a vadászok egyelőre nem tudják, hány állatot is ejthetnek el a február 15-ig tartó szezonban. A környezetvédelmi hivatal azt javasolta, hogy a jelenleg valamivel több mint 400 példányból álló farkaspopulációt tartsák ezen a szinten a szabályozott kilövések által.

Fél évszázados vadászati tilalom után először 2010-ben és 2011-ben lehetett legálisan farkasra vadászni Svédországban, s mindkét évben 46 állatot ejtettek el. 2015-re 36 farkas kilövését engedélyezték, de november végéig csak 26 elejtett példányról lehetett tudni.

A farkasvadászat újraengedélyezését kifogásolta az Európai Unió is, amely szerint Svédország nem tett eleget azoknak a szigorú feltételeknek, amelyek mellett a tagországok kivételes esetekben felújíthatják a fenyegetett állatfajok vadászatát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!