szerző:
MTI

A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés rázta meg India északkeleti Manipur szövetségi államát és a környező területeket hétfőre virradó éjjel, a földmozgásnak legalább hatan estek áldozatul, egyelőre több mint száz sérültről tudni.

Az indiai epicentrumú földrerengést a szomszédos Mianmar és Banglades területén is érezni lehetett, az érintett területeken összesen 98 millióan élnek az Egyesült Államok földtani intézetének jelentése szerint. A földrengés számos házat megrongált és több épületet összedöntött Manipur székhelyén, a 250 ezer lakosú Imphal városában, a telefonösszeköttetés és az áramellátás is megszakadt a térségben.

A katasztrófaelhárítás közlése szerint Imphalban és környékén hat ember életét vesztette, halálukat a rengés hatására rájuk omlott törmelék okozta. A városban és közvetlen körzetében több mint százan megsérültek a földmozgás miatt. A helyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a rengés által érintett területen sokan laknak kisebb, nehezen megközelíthető és rossz infrastruktúrával rendelkező településeken, és ezek nagy részéről még nem érkeztek információk a pusztítás mértékéről, éppen ezért a halálos áldozatok és sérültek száma is vélhetően tovább fog emelkedni.

Az indiai meteorológiai hivatal közlése szerint a földrengés epicentruma 17 kilométer mélyen volt a Manipur állambeli Tamenglong körzetben, a mianmari határ közelében, Imphaltól 35 kilométerre északnyugatra. Helyszíni beszámolók szerint a földrengést a Manipurral szomszédos Asszám szövetségi államban is érezni lehetett, az állam legnépesebb településén, Gauhátiban az emberek az utcára menekültek otthonaikból. Hasonló jelenetek játszódtak le Nyugat-Bengál szövetségi állam fővárosában, az elővárosaival együtt 15 milliós Kolkatában is, amely a földrengés epicentrumától 600 kilométerre fekszik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!