szerző:
hvg.hu/MTI

Közzétették a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap különkiadásának címlapját, amelyet a párizsi szerkesztőség ellen elkövetett véres merénylet egyéves évfordulójára adnak ki.

©

Istent jelképező szakállas férfi látható a hátán Kalasnyikovval a Charlie Hebdo különkiadásának címlapján, az aláírás pedig úgy szól: "Egy évvel később: a merénylő még mindig szabadlábon".

Ezzel a különkiadással készül a lap a párizsi szerkesztősége ellen tavaly január elején végrehajtott véres támadás egyéves évfordulójára – írta a Guardian.

Január 7-én lesz egy éve, hogy egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo székházánál. A támadókkal hajtóvadászat során végeztek.

Másnap, január 8-án egy, az előző napi tettesekkel kapcsolatban álló iszlamista férfi lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, majd egy kóser élelmiszerboltban négy embert gyilkolt meg, mielőtt a rendőrség vele is végzett. 

A lapnak az a száma, amelyben a támadássorozat áldozatait sirató Mohamed próféta karikatúrája szerepelt, többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg.

Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, holott korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot.

Az évfordulóra kiadott különkiadásban öt olyan karikaturista korábbi művei is láthatók lesznek, akik meghaltak a 2015-ös támadásban.

A lap új vezetője, Laurent Sourisseau, aki maga is súlyosan megsérült a lövöldözésben, egy szerkesztőségi véleményt is írt a különszámba a szekularizmus védelmében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!