szerző:
MTI

A magyar légierő utóbbi évtizedeinek egyik legjelentősebb feladata egy héten belül véget ér a balti légtérvédelemben, a szolgálatot spanyol társaiknak adják át a magyar katonák – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden.

A Magyar Honvédség balti légtérrendészeti feladatai keretében tavaly szeptember elseje óta Litvániában szolgáló magyar Gripenek év végéig kereken 100 repülési napot teljesítettek – közölte a HM.

A magyar BAP (Baltic Air Policing – Balti Légtérrendészeti Szolgálat) kontingens, "az ünnepek alatti időszakban sem kapcsolt alacsonyabb sebességi fokozatba". A pilóták december 31-én repüléssel búcsúztatták az óévet, és másnap egy gyakorló riasztás miatt ismét a balti légteret hasították a Gripenek – fogalmaztak.

Az ünnepeket a családtól távol töltő katonák a nem ritkán mínusz 20 fokos extrém hidegben is "lelkesen, motiváltan tették a dolgukat, ezzel biztosítva a légtérrendészeti szolgálat hatékony működését" – idézte a közlemény Fekete Tamás alezredest, a magyar BAP kontingens parancsnokát.

A HM az eddig eltelt időszakra visszatekintve közölte, a több mint 410 repült óra alatt tudásukat éles körülmények között tesztelhették a magyar vadászpilóták, emellett a kontingens minden tagja hasznos tapasztalatokat szerzett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!