szerző:
MTI

Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot – mondta Barack Obama elnök kedden délelőtt a Fehér Ház Ovális irodájában, amikor bejelentette a fegyverviselés és -eladás szigorításáról szóló rendeletet.

Az elnöki rendeletben alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendelnek el a potenciális fegyvervásárlók körében és engedélykötelessé teszik a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában ott volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sok olyan ember, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. Az elnöki beszédet a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített képviselőnő Gabrielle Gifford férje vezette fel.

"Az idő sürget bennünket" – fogalmazott Obama, aki többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, és könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette.

©

Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. "Ennek véget kell vetni" – mondta.

"Hiszek az amerikai alkotmányban" – mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De "a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul". Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a  képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" – nyilatkozta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!