szerző:
MTI

Drasztikusan visszaesett a Svédországba érkező menedékkérők száma, mióta a hét eleje óta csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal lehet belépni a skandináv királyság területére – közölte Ewa-Gun Westford, a svéd rendőrség szóvivője kedden.

A szigorú ellenőrzések bevezetésének első napján, hétfőn 48 menedékkérő érkezett az előző napi 227-hez képest. A 48 migráns túlnyomó többsége komphajóval jött Németországból, és mindössze ketten érkeztek vonattal Dániából az Öresund-hídon.

Az utóbbi útvonal volt korábban a menekültek megszokott útvonala, amin keresztül elérhették Svédország déli részét.

Svédország már novemberben ellenőrzést vezetett be az országot Dániával összekötő Öresund-hídon, továbbá a dán és német kikötőkből érkező kompoknál, de nem általános jelleggel. Hétfőtől azonban csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal lehet belépni Svédországba. Így akarják elvenni a migránsok kedvét a skandináv államba történő belépéstől.

Sok menekültnek sem útlevele, sem más személyazonosságot igazoló okmánya nincs. Svédországba 2015-ben 160 ezer migráns érkezett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!