szerző:
MTI

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra szólította fel kedden Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy ne írja alá a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely ellen Lengyelországban és külföldön is sokan tiltakoznak.

A lett biztos, Nils Muiznieks azt írta az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács weboldalán közzétett felhívásában: a lengyel parlamentben múlt héten elfogadott módosítás közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonná a közmédiát azzal, hogy a közrádió és köztévé vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Ez nem felelne meg annak az alapelvnek, amely szerint a közszolgálati médiának mentesnek kell lennie a politikai vagy gazdasági befolyástól.

Nils Muiznieks szerint a sietve előterjesztett és megszavazott törvénymódosítást társadalmi vitának kellett volna megelőznie, mert ez egy demokratikus társadalomban elengedhetetlen a sajtószabadságot érintő, ilyen nagy fontosságú változtatásoknál.

Hétfőn négy nemzetközi újságírói szervezet panaszt tett az Európa Tanácsnál a lengyel közmédia tervezett átalakítása miatt. Szerintük veszélybe sodorná a média függetlenségét az új szabályozás, amely azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetőségének mandátumát.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!