szerző:
hvg.hu

Az orosz repülőgép nagy visszhangot kiváltott katasztrófája vagy a Germanwings tragikus esete alapján azt gondolhatnánk, hogy összességében szörnyű év volt a 2015. a légiközlekedésben, azonban a nagy utasszállítók baleseteiben még sosem haltak meg ilyen kevesen, mint tavaly.

A legbiztonságosabb éve volt a repülés történetének a tavalyi, mióta egyáltalán méri a Repülésbiztonsági Hálózat (ASN) a nagy utasszállítók katasztrófában elhunyt utasainak számát- írja The Telegraph. Bár év elején a Germanwings pilótájának tragikus esete, valamint az Sínai-félsziget felett felrobbantott orosz utasszállító híre bejárta a világsajtót, mindössze 374-en halltak meg a szerencsétlenségekben, a többi tragikus esettel kiegészülve 560-an. A szám különösen jó, ugyanis soha ennyi utas nem szelte még át az égboltot a gépeken, mint tavaly - a Világbank adatai szerint 763 millió utasa volt a légitársaságoknak.

Egy év alatt szinte a felére csökkent az áldozatok száma, 2014-ben 990-en haltak meg, a két legsúlyosabb eset a maláj légitársaság Csendes-óceán felett eltűnt gépe és a Kelet-Ukrajnábal lelőtt utasszállítójához kötődik, ez abban az évben az áldozatok felét jelentette. A legsúlyosabb időszak 1972-73-ban volt, mikor a szerencsétlenségekben elhunytak száma kétezer felett alakult, 1972-ben összesen 2370-en hunytak el balesetekben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!