szerző:
hvg.hu/MTI

Észak-Korea nagyon büszke lehet az állítólag sikeresen végrehajtott hidrogénbomba-tesztre, legalábbis ezt látszik alátámasztani, hogy szinte azonnal közölték azt a felvételt, amelyen Kim Dzsong Un aláírja a teszt engedélyezését. Már ha nem csak blöff volt megint a bombahír.

Különleges fotóval állt elő a KCNA észak-koreai hírügynökség nem sokkal az után, hogy az állami média közölte, az ország szerdán sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A felvételen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára éppen aláírja a hidrogénbomba-teszt  végrehajtásának engedélyezéséről szóló rendeletet Phenjanban.

©

Az állítólagos bombáról szóló bejelentést heves reakciók fogadták külföldön, az egyébként szövetséges Kína esztelennek és nemkívánatosnak nevezte a tesztet és a hírek szerint összeülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Nem tudni, ismét csak blöffölt-e Észak-Korea azzal kapcsolatban, hogy tényleg van-e hidrogénbombája, de szerdán a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észlelt a Koreai NDK-ban.

Kim Dzsong Un már december 10-én utalt arra, hogy a távol-keleti kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van. A phenjani rezsim rendszeresen tesz kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban, de ezeket nem lehet ellenőrizni. Többször állították már azt is, hogy atomfegyvereivel képesek elérni az USA területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartják.

Az USA szakértői most egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit. Washington elítéli az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi határozatának megsértését – idézte a szóvivőt a Fox.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!