szerző:
hvg.hu/MTI

Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a nemzetközi sajtóban az utóbbi időben sokat bírált Jog és Igazságosság elnökével találkozott Orbán Viktor magyar kormányfő szerdai lengyelországi magánlátogatása során - a két politikus csak pártpolitikusi minőségében találkozott.

A nedeci várkastélyban tartott megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak, erre azért is volt lehetőségük, mert nem kétoldalú kormányzati tárgyalásként, hanem magánlátogatás formájában találkoztak a felek. A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt. A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő csütörtöki budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében.

A lengyelek és a magyarok az egyik legnagyobb betelepülő, illetve munkavállalási szándékkal bevándorló nemzetiség az Egyesült Királyságban. David Cameron az Európai Uniónak beterjesztett reformjavaslatai között korlátozná a fejletlenebb uniós tagállamok munkaerőáramlását, vélhetően erről is tárgyal majd a brit és a magyar kormányfő, előzetesen azonban szükséges lehetett a lengyelekkel való találkozó.

A TVP Info-nak nyilatkozó kommentátorok szerint a brit-magyar találkozó másik témája az európai migrációs válság is lehet. Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire, melyek kritikát váltottak ki a nemzetközi politikában és médiában. A lengyel kormány megváltoztatta az alkotmánybíróság jogkörét és saját jelöltjeivel töltötte fel a testületet. Emellett állami szervek, köztük a katonai titkosszolgálat vezetőit cserélte le, valamint átalakításokba kezdett a lengyel közmédiában is, ami ellen a közmédia alkalmazottai is tiltakozásukat fejezték ki.

A tavaly októberi lengyel parlamenti választások után új kezdet bontakozik ki a lengyel-magyar kapcsolatokban. Míg 2015 elején a lengyel belpolitikai viszályok és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikájának lengyelországi bírálata beárnyékolta Orbán Viktor varsói útját, az újabb fejlemények - főként a lengyel határőrök magyarországi missziója, valamint Marek Kuchcinskinak, a szejm új elnökének tavaly decemberben tett budapesti látogatása új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban - tette hozzá az MTI.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!