szerző:
hvg.hu

Kivonja több millió fontos befektetéseit Skóciából Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns, ha Nagy-Britannia megtiltja beutazását az országba. A kitiltás lehetősége azért merült fel, mert Trump kijelentette, átmenetileg meg kellene tiltani a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns pártja után most Nagy-Britanniát fenyegette meg, kijelentette, ha megtiltják, hogy belépjen a Nagy-Britannia területére, akkor kivonja a több mint 700 milliós fontos befektetéseit Skóciából - írja az Independent. Az amerikai milliárdosnak ugyanis két golfüdülőben van érdekeltsége, a Trump Turnberry-ben Dél-Ayrshire-ban és a Trump International Golf Links-ben Aberdeen közelében.

A kitiltás lehetősége  azután merült fel a brit parlamentben, hogy Trump azt mondta, átmenetileg meg kellene tiltani muszlimok beutazását az Egyesült Államokba. David Cameron, a brit miniszterelnök sem hagyta szó nélkül Trump kijelentéseit, úgy reagált, hogy Trump szavai megosztóak ártalmasak és egész egyszerűen helytelenek. Ennek ellenére Cameron szerint Trumpot nem kellene kitiltani az országból. A vitát Trump kitiltása ügyében mindenesetre Theresa May belügyminiszter fogja eldönteni, mindeközben eddig 560 ezren írták alá azt a petíciót, amiben követelik, hogy ne engedjék meg Trump-nak a beutazást.

Trump kiadott egy közleményt, amiben azt írja, a kitiltással veszélyes precendenst termetene a brit kormány és azt üzenné a világnak, hogy Nagy-Britannia ellenzi a szólásszabadságot, továbbá elindegenítené magától  azt több millió amerikai állampolgárt, akik teljes szívükből támogatják Trump-ot. Ugyanakkor a  közvéleménykutatások szerint az amerikaiak harmada támogatja Trump javaslatát. Sőt, 30 állam mindent megtenne azért, hogy megakadályozzák, hogy az Egyesült Államok befogadja azt a  15 ezer szíriai menekültek, akiket Barack Obama akar az országba hozni.

Trump korábban saját pártjának is nekiment, és kijelentette, ha nem támogatják, akkor elindul függetlenként is. Erről Trump az ABC televíziónak nyilatkozott, azokra a sajtójelentésekre reagálva, melyek szerint a Republikánus Párt vezetésének egyes tagjai összefogtak, hogy kiiktassák őt a versenyből. A The Wall Street Journal értesülése szerint a csoport arra készül, hogy titkos adományozókra támaszkodva "gerillakampányt" indítsanak az ingatlanmogul és valóságshow-sztár "legyőzésére és megsemmisítésére".


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!