szerző:
hvg.hu

Olcsó, de életveszélyes mentőmellényeket gyártó illegális üzemet számolt fel a török rendőrség. A legegyszerűbb mellények még a vizet is magukba szívják, ennek ellenére sok menekült megveszi ezeket, mert a drágább típusokra nincs pénzük.

Életveszélyes mentőmellényeket gyártó illegális üzemet kapcsolt le a török rendőrség Izmirben. A négy alkalmazottat, köztük két szíriai menedékkérő nőt foglalkoztató műhelyben több mint 1200 narancssárga mellényt foglaltak le. A hatóságok szerint a mentőfelszelések alkalmatlanok voltak arra, hogy az ember fejét a víz felszíne felett tartsa. Kedden 36-an fulladtak a tengerbe, gyerekek is voltak az áldozatok között. Törökország számít a közel-keleti menekültek fő átkelő pontja Európa felé, eddig 2,2 millió szíriait és 300 ezer irakit fogadott be az ország.

These Life Jackets Might Not Save Refugees

Would you trust a life jacket stuffed with grass? We take a look at the safety gear sold to refugees journeying by sea from Turkey to Europe.

Szerző: AJ+, 2015. szeptember 30.

A mostani eset nem számít újdonságnak, még októberben írtunk arról, hogy a török tengerparti városokban a menekültek között nagyon megnőtt a kereslet mentőmellények iránt. Az érdeklődés akkora, hogy nem mindenkinek jut valóban életet mentő mellény, másoknak nincs pénzük a drágább fajtákra, így vágnak neki a tengernek Görögörszág felé. Az AJ+ stábja is meglátogatta a tengerparti árusokat, akik mentőmellényekkel kereskednek, kimondottan a görög partokra készülő menekültek számára adják el a többször használhatatlan termékeiket. A legegyszerűbb mellények még a vizet is magukba szívják, ha felborulna a tengeren a csónakjuk, nem nyújtana segítséget, mégis megveszik őket a kevés pénzzel rendelkezők, mert a biztonság illúzióját adják. Az eddigi adatok szerin 3000 ember fulladhatott meg a tengeren a görög és az olasz partok felé tartó útjuk során, de számuk jóval magasabb is lehet.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!