szerző:
hvg.hu

Románia is aggódik az Észak-Korea által bejelentett hidrogénbomba-kísérlet miatt. A román külügy szerint, ha valósak a hírek, akkor a robbantás súlyos provokációnak minősül a térség békéje ellen.

A román külügyminisztérium a honlapján közölt közleményében Federica Mogherini EU-biztos korábbi állásfoglalására utalva kijelentette: "Az észak-koreai nukleáris kísérlet - ha valósnak bizonyul - sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és súlyos provokációnak minősül a térség békéje és biztonsága ellen".

Az észak-koreai állami média szerdán azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. A hvg.hu-nak nyilatkozó Csoma Mózes szakértő, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője szerint szerdán Észak-Korea valóban robbantást hajthatott végre Észak-Korea, erre utalnak a földrengés-észlelések, de egyelőre nem tudni, hogy valóban hidrogénbombát robbantottak-e.

Többek között Oroszország is elítélte az állítólagos kísérletet, de kérdés, meddig menne el az esetleges válaszintézkedésekben, illetve alapjában véve megkockáztatja-e, hogy az ukrán válság után beáll az észak-koreai vezetés mögé – mondta a szakértő. Szerinte egyelőre nehéz megjósolni, hogy a több szereplőt (Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína)  is érintő kísérlet után mi történik majd a következő napokban. Válaszul a mostani atomkísérletre az USA például akár újabb számlákat is befagyaszthat és tovább korlátozhatja az észak-koreai diplomaták mozgását – mondta az ELTE szakértője. Az eddigi szankciók érdemben nem befolyásolták a rezsimet, inkább a lakosság életkörülményeit nehezítették.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!