szerző:
MTI

"Nemkívánatos és esztelen" minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását – így reagált Peking az észak-koreai állítólagos bombatesztre.

Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-tesztje szembemegy az atomfegyverek felszámolására vonatkozó céllal – írta szerdán a Hszinhua kínai hírügynökség, és figyelmeztetett, hogy "nemkívánatos és esztelen" minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását.

A hírügynökség véleménynyilvánításai nem hivatalos kormányzati közlések, de tükrözik a hivatalos Peking álláspontját – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök nemzetbiztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után bejelentette, hogy országa határozott lépéseket tesz további hasonló észak-koreai provokációk megakadályozására. A bombakísérlet változást hozhat az észak-koreai nukleáris program miatti nemzetközi helyzetben – tette hozzá.

A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy az, amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt – jelentette a Yonhap hírügynökség.