szerző:
hvg.hu

A német igazságügyi miniszter, Heiko Maas nem hiszi, hogy a kölni események csak úgy a semmiből történtek volna, szerinte előre le volt beszélve a zaklatássorozat és valaki irányíthatta az egészet. Eközben három gyanúsítottat azonosítottak, bár korábban arról volt szó, hogy őrizetbe is vették őket.

Három gyanúsítottat azonosítottak a kölni szilveszteri események miatt – jelentette be szerdán Ralf Jäger, észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter. Korábban a dpa hírügynökség azt közölte, hogy őrizetbe vették őket, később módosítottak arra, hogy csupán azonosításuk történt meg. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el – jelentette az ntv.de.

Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal. A hatóság elmondta, hogy 2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője tudatta: szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

Mint arról beszámoltunk: szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar környékén mintegy ezer fős csoport gyűlt össze, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Az áldozatok kétharmada nem kölni, hanem turistaként érkezett a városba.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter a német közszolgálati tévé, a ZDF reggeli műsorában azt mondta: "Szép lenne, ha ebben az esetben nem szervezett bűnözésről lenne szó, de én szívesen leellenőrizném, hogy a háttérben van-e olyan ember, aki az egészet megszervezte".

Mass szerint a nőknek szóló, zaklatásokat megelőző "tippek" feleslegesek, ráadásul oda vezetnek, hogy a nőknek máshogy kéne viselkedniük. "Nem a nők felelősek, hanem a tettesek" – írta a Twitteren is, többek között Henriette Reker, kölni polgármester mondataira reagálva, aki azt mondta: "mindig van lehetőség egy bizonyos távolságtartásra, egy karhosszúságnál nagyobbra".

A rendőrségen egyébként egyre többen tesznek feljelentést, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz. Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről.

A nők meghallgatását követően egy rendőrségi szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták. Az elkövetőket a rendőrség egyelőre nem azonosította, és a szóvivő szerint a szilveszter éjjelén történtek "összetett jellege" miatt ez "rendkívül nehéz". Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehet.

A rendőrség fellépését egyébként súlyos kritikák érik, most a német belügyminiszter is élesen bírálta tevékenységüket. "Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség" – jelentette ki Thomas de Maiziere.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!