szerző:
MTI

"Szokatlan szeizmikus aktivitást" észlelt Észak-Koreában az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO). Az után számoltak be erről, hogy Phenjan bejelentette, sikeresen végrehajtotta első hidrogénbombatesztjét.

A CTBTO több száz olyan megfigyelő állomással rendelkezik, amelyek érzékelik a nukleáris kísérletre utaló rendellenes szeizmikus aktivitásokat vagy radioaktív sugárzásokat. Thomas Mützelburg, az ENSZ bécsi székhelyű szakosított intézetének szóvivője későbbre ígért további tájékoztatást a most észlelt aktivitásról.

Az észak-koreai állami média előzőleg közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán.

Az amerikai földtani intézet (USGS) bejelentette, hogy szerdán 5,1-es magnitúdójú földrengést regisztráltak Észak-Korea északkeleti részén. A földrengés epicentruma ismert észak-koreai nukleáris létesítményektől 30-50 kilométerre volt. A kínai szeizmológiai intézet közvetlenül ez után jelezte, hogy ez a rengés egy robbanás lehetett, miközben Japán egy lehetséges nukleáris kísérletről beszélt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a távol-keleti kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az USA és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták.

Észak-Korea korábban három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, a legutóbbit 2013 februárjában. Ezekről hivatalos bejelentés hiányában a robbantások által okozott földrengések nyomán szerzett tudomást a nemzetközi közösség.