szerző:
hvg.hu

Megint alaposan odatette magát az észak-koreai tévé, amikor parancsba adták a műsorkészítőknek, hogy jelentsék be a hidrogénbombával végzett állítólagos kísérletet. A televízió rangidős képernyőse a korábban megszokott mű ünnepélyességgel harsogta el, hogy milyen nagy lépést tett megint Észak-Korea nukleáris arzenálja fejlesztésében. A bemondó elé tett szövegből természetesen az Egyesült Államok fenyegetése sem maradt ki.

Első blikkre akár mókásnak is tűnhet az újabb videó, amelyet a világtól szinte teljesen elszigetelt Észak-Koreából küldtek vagy szivárogtattak ki. Az egyetlen tévécsatorna bemondónője most is a modern televíziós műsoroktól teljesen idegen stílusban kiabálta szét a kommunista ország vezetőinek friss közleményét a hidrogénbombájuk állítólagos teszteléséről. Már egyáltalán nem tűnik viszont viccesnek a bejelentés, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy diktatúra vezetői megint azt közöltették nagy csinnadrattával, hogy nukleáris fegyverekkel szórakoznak, és eközben más országokat fenyegetnek.

Az észak-koreai tévé korábban sem fogta vissza magát „nagy események” bejelentésekor – nyilván nem önszántukból nyomták így a műsort. A három évvel ezelőtti rakétakísérlet bejelentését például egy fiatalabb kolleginára bízták ugyan, de a hangerővel ő sem takarékoskodott.

Az ország előző diktátorának, Kim Dzsong Ilnek a halálhírét valószínűleg ugyanaz a rangidős bemondónő jelentette be, mint a mostani bombakísérletet – vagy ha nem is ő volt, a hasonlóság mindenesetre nagy a két ember között. A 2011-as híradásban fekete ruhát viselt, és időnként még el is csuklott a hangja a gyásztól.

Az észak-koreai televízió híres képernyősét állítólag Ri Cshun Hinak hívják, pár éve a kínai CCTV is bemutatta egy riportban, és ott éppen arról beszélt, hogy abbahagyja a tévézést. Úgy tűnik azonban, hogy mégse ment nyugdíjba, ha a friss bejelentés szétkürtölését valóban rá bízták.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!