szerző:
MTI

Az ENSZ újabb vizsgálatokat indított több békefenntartója ellen, miután ismét felmerült a gyanúja, hogy gyerekeket molesztálhattak a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő helyi idő szerint kedden.

Azt nem tudni, hány kéksapkásról van szó, csak azt, hogy három ország katonái érintettek. A gyanúsítottakat az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef munkatársai a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban kihallgatták.

Az Unicef azt közölte, hogy négy kiskorú lány volt a katonák áldozata, de az elkövetők állampolgárságát és számát ez a szervezet sem hozta nyilvánosságra.

A Közép-afrikai Köztársaságban szolgáló kéksapkásokkal szemben már több vizsgálat indult szexuális és más bűncselekmények gyanújával. Először tavaly áprilisban derült fény arra, hogy francia ENSZ-békefenntartók egy Bangui melletti táborban több, 9 és 13 év közötti gyermeket kényszerítettek szexre pénzért vagy ételért cserébe. Eddig 14 francia, valamint csádi és Egyenlítői Guinea-i kéksapkásokat helyeztek vád alá a visszaélésekkel kapcsolatban.

A botrány miatt augusztusban lemondott a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt ENSZ-békefenntartók parancsnoka, miután súlyos bírálatok érték a bűncselekmények eltitkolásáért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!