szerző:
hvg.hu

Stuttgartban egy embert vettek eddig őrizetbe, Kölnben pedig 16 feltételezett tettest azonosított a rendőrség a szilveszteri balhék ügyében.

Lassan, de elkezdődött a rendőrségi munka a szilvszteri németországi zaklatások ügyében. Stuttgartban még szilveszterkor vettek őrizetbe egy 20 éves férfit a Bild információi szerint, előzetesbe is helyezték. Szexuális zaklatással vádolják és azzal, hogy szembeszegült a rendőrökkel és sértegette is őket. Azt nem lehet tudni, hogy miért csak most hozták nyilvánosságra a letartóztatás hírét.

Stuttgartban Kölnhöz képest nyugodtabban telt az év utolsó éjszakája: ott két ulmi, 18 éves nőt zaklatott egy 15 fős, férfiakból álló csoport. Hogy az elfogott 20 éves férfinak van-e köze ehhez, egyelőre nem tisztázott. Az ügyészség azt sejti, hogy két - egymástól független - tettről és tettescsoportról van szó: a 20 éves férfi egy 16 és egy 18 éves nőt zaklathatott egyelőre ismeretlen társaival.

©

A kölni eseményekkel kapcsolatosan csütörtökre már összesen 121 feljelentés érkezett a rendőrségre. A nyomozók eddig 16 gyanúsítottat azonosítottak, neveket nem közöltek, de a kép- és videófelvételeken jól láthatóak. A feljelentések negyede szexuális zaklatásról is szól, két esetben nemi erőszak a feljelentés tárgya. Szemtanúk és áldozatok egyaránt arról számoltak be, hogy a feltételezett tettesek kinézetre észak-afrikai vagy arab származásúak.

Heiko Maas igazságügyi miniszter csütörtökön a német Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában azt mondta: elképzelhető a Kölnben és más német városokban elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások elkövetőinek kitoloncolása. A miniszter elmondta: ha menedékkérők is voltak az elkövetők között, a törvény lehetővé teszi kitoloncolásukat, de azt is, hogy elítéljék, és legalább egyéves börtönbüntetést szabjanak ki rájuk, akár a menekültügyi eljárás ideje alatt is. "Aki azt gondolja, hogy megszegheti a törvényt, azt meg kell büntetni. Függetlenül attól, hogy honnan származik" - idézi az igazságügyi minisztert a Deutsche Welle (DW) honlapja.

©

Thomas de Maiziere belügyminiszter is arról beszélt, hogy aki súlyos bűncselekményt követ el, annak számolnia kell azzal, hogy kitoloncolják. Utalt arra is, hogy törvénymódosítás is elképzelhető, hogy bűnözők ne kaphassanak menekültstátust - írja a DW. "Ha kiderül, hogy az elkövetők menekültek, akkor eljátszották azt a jogot, hogy vendégek legyenek nálunk" - idézi a Bild német napilap Andreas Scheuert, a legkisebb kormánypárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkárát. Azt ugyanakkor minden német politikus hangsúlyozza, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy valóban lettek volna menedékkérők vagy menekültek az elkövetők között.

Mint arról beszámoltunk: tömeges, nők elleni bűncselekmények történtek Németország három városában is újév éjszakáján. Csődöt mondott a helyi rendőrség, szégyenteljeseket nyilatkoztak egyes politikusok, és a német sajtó is mintha csak napokkal az események után ébredt volna rá, hogy mi zajlott a szemük előtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!