szerző:
MTI

Az ENSZ BT elítélte Észak-Korea egyelőre nem bizonyított hidrogénbomba-robbantását, és közölte: korábbi ígéretének megfelelően azonnal megkezdi a válaszlépések kidolgozását.

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-robbantását, és új szankciókat helyezett kilátásba a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben – áll a testület szerdai ülése után kiadott közleményében.

Az észak-koreai állami televízióban közölt bejelentés szerint hidrogénbombát teszteltek, amit az ENSZ BT a nukleáris fegyverekre vonatkozó határozatának "nyilvánvaló megsértésének" nevezett. Hozzátette, ennek fényében továbbra is fenyegetve van a nemzetközi béke és biztonság.

A testület emlékeztetett korábbi közlésére, miszerint egy újabb észak-koreai robbantás esetén "további, jelentős lépéseket" tesz. S bejelentette, hogy most azonnal megkezdik ezek kidolgozását, egy új ENSZ BT-határozat megszövegezését.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete új szankciók bevezetésére, "fokozatos nyomásgyakorlásra", és a jelenleg hatályos szankciók szigorú betartására szólította fel a nemzetközi közösséget válaszul a tesztrobbantásra.

Power közleményében hangsúlyozta, hogy a KNDK "elszigetelte magát és szegénységbe taszította a koreai embereket a tömegpusztító fegyverek megszerzése utáni felelőtlen hajszája következtében".

Orosz kollégája, Vitalij Csurkin közölte, "túlzás" volna azt mondani, hogy Oroszország támogatja a további szankciókat. Újságíróknak azt mondta, hogy országa először látni szeretné az ENSZ BT erre vonatkozó határozatának tervezetét.

Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint a zárt ülésen senki sem szólalt fel az újabb büntetőintézkedések ellen. Volodimir Jelcsenko megjegyezte, Kína nagykövete semmit sem mondott az ülésen, leszámítva az észak-koreai nukleáris helyzetre vonatkozó "szokásos" álláspontja ismertetését. Kína – amely egyetlen szövetségese Phenjannak – ENSZ-nagykövete nem nyilatkozott újságíróknak az ülés után.

Josikava Motohide japán ENSZ-nagykövet szerint ha a BT nem tesz haladéktalanul jelentős lépéseket és nem fogad el határozatot Észak-Koreával szemben, az a testület hitelességének fog ártani. Ugyanakkor azt nem részletezte, hogy Japán milyen büntetőintézkedéseket üdvözölne. Hozzátette: ezt a BT tizenöt tagállamának kell megvitatnia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!