szerző:
MTI

A szíriai kormányzat lehetővé tette a bejutást a szíriai felkelőcsoportok kezén lévő, a libanoni határ közelében fekvő Madaja városába, ahol különböző jelentések szerint több tízezren éheznek - közölte csütörtökön az ENSZ.

A világszervezet munkatársai a következő napokban humanitárius segélycsomagokat juttatnak el a szíriai kormányerők által ostromolt Madajába, valamint két, Idlíb tartományban fekvő síita faluba, amelyeket szíriai felkelőcsoportok tartanak ostrom alatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) ellenzéki civil szervezet arról számolt be, hogy legkevesebb tízen haltak éhen Madajában az elmúlt hat hétben. Ellenzéki aktivisták több tucatnyi halálos áldozatról adtak hírt, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió 32 halottról számolt be, független hírügynökségek azonban nem tudták megerősíteni a számokat.

Majed Ali helyi ellenzéki aktivista úgy nyilatkozott, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket ettek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik aktivista azt mondta, a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak.

Az OSDH közlése szerint a mintegy negyvenezres lakosú Madaját több mint 170 napja tartják ostromzár alatt a szíriai kormányerők és a Hezbollah libanoni síita milícia. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egyik szóvivője úgy nyilatkozott, tavaly október óta nem tették lehetővé számukra, hogy segítséget nyújtsanak a város lakóinak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!