szerző:
MTI

Édesanyjának, egy feltételezett dzsihadistának a kitoloncolása közben életét vesztette egy öthónapos kisgyerek egy török repülőgép fedélzetén - közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő diplomáciai források.

A a szír származású, francia állampolgárságú nő, Iman Mahiev kisgyereke a dél-törökországi Gaziantep városból Isztambulba tartó repülőgép fedélzetén halt meg.

Mahievet a szíriai határ közelében tartóztatták le a török hatóságok, majd az Iszlám Állammal (IÁ) való állítólagos kapcsolata miatt kiutasították Törökországból. Isztambul érintésével gyerekével együtt jutott volna el Franciaországba.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a koraszülött kisfiú születési szívrendellenesség miatt hunyt el a Turkish Airlines török légitársaság járatán. A Dogan török hírügynökség azt írta, hogy az öthónapos kisgyerek útközben lett rosszul, és az újraélesztési kísérletek sikertelennek bizonyultak.

Törökország délkeleti része jelenti a legfőbb kaput a Szíriába igyekvő külföldiek, különösen az Európából toborzottak számára.

Az október 10-i, 103 halálos áldozatot követelő ankarai kettős öngyilkos merényletet követően Törökországban megsokszorozódtak a dzsihadista szervezettel kapcsolatba hozható letartóztatások. Az egyik támadó, Yunus Emre Alagöz az Iszlám Állam szimpatizánsa volt.

A 2015. november végén nyilvánosságra hozott legutóbbi hivatalos statisztikák szerint a török hatóságok már több mint 2600 feltételezett dzsihadistát utasítottak ki az országból.