szerző:
hvg.hu

Orbán Viktort a zsurek nevű helyi specialitással és pisztránggal várták a Zöld Bárány fogadóban, de ennél sokkal több nem szivárgott ki a lengyel kormányzó párt elnökével folytatott nem hivatalos találkozóról. A Kaczyński–Orbán-találkozó nem titkolt eleme lehetett a szakadás valamilyen mértékű helyreállítása a V4-es államok között.

Szerdán nem hivatalos találkozó keretében találkozott Orbán Viktor, az októberben kormánypárttá választott PiS (Jog és Igazságosság – Prawo i Sprawiedliwość) elnökével, Jarosław Kaczyińskival. A közel 7 órás találkozónak a dél-lengyelországi Niedzica (Nedec) vára, illetve a város „Zöld Bárány” (Zielona Owiecka) nevű fogadója adott otthon. A közel 60 meghívott vendég között a lengyel média szerint nem volt jelen az új lengyel miniszterelnök, Beata Szydło, sem pedig az augusztusban köztársasági elnökké választott Andrzej Duda.

Lengyel kormánypárti politikusok meghívására érkezett a magyar miniszterelnök Lengyelországba, akit zsurekkel (kolbászos kovászleves) és pisztránggal vártak vendéglátói. A találkozót nem előzte meg semmiféle hivatalos bejelentés egyik fél részéről sem, s a menü tartalmán kívül nem is szivárgott ki sok információ a „titkos találkozó” részleteiről. A PiS szóvivői hangsúlyozták a találkozó pozitív kimenetelét a lengyel médiának, de a beszélgetés konkrét tartalmáról nem nyilatkoztak.

Egyes lengyel források a beszélgetés tárgyaira céloztak, amelyek között szerepelt többek között a menekültkrízis, illetve az Európai Unió terve a menekültek befogadásának tagállamonkénti kötelezettségéről, amely ellen Orbán Viktor szólalt fel leghangosabban az elmúlt hónapokban az unión belül. Az október végi választásokon leváltott PO (Polgári Platform – Platforma Obywatelska) még szeptemberben tett ígéretet hétezer menekült lengyelországi letelepítéséről, amely éles szembenállást váltott ki a visegrádi négyekből. A Kaczyński–Orbán-találkozó nem titkolt eleme lehetett a szakadás valamilyen mértékű helyreállítása a V4-es államok között. A november 13-i párizsi terrortámadás után a lengyel kormány elutasította a menekültek letelepítését az országban.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió szerint (TVP Info) az Európai Unióval való viszony is szóba kerülhetett a találkozón. Az unió élesen bírálja egyrészt a lengyel alkotmánybíróság összetételének a megválasztását, illetve a új médiatörvényt, amely az ellenzéki tiltakozók szerint súlyosan sérti a szólásszabadságot. Az Európai Parlament (EP) január közepére tűzött ki vitanapot a lengyelországi helyzetről.

Kaczynski és Orbán 2010-ben
©

A wyborcza.pl hírportál szerint a találkozó résztvevői kitérhettek az Egyesült Királyság jövőbeni szerepére is az unión belül, illetve a tervezett, kelet-európai munkavállalókat érintő, angol szociális juttatások megváltoztatására. Mindezt megerősítheti David Cameron angol miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása is. Cameron alig egy hónappal ezelőtt Varsóban találkozott az új lengyel miniszterelnökkel, Beata Szydłóval. A média jórészt a találkozó „fagyos” hangulatát emelte ki, arra utalva, hogy a brit politikusnak nem sikerült meggyőzni lengyel kollégáját a szociális juttatások megváltoztatásának szükségszerűségéről. Közel egymillió lengyel állampolgár dolgozik ma az Egyesült Királyságban.

Egy éve még mélyponton voltak a Fidesz–PiS-kapcsolatok

Lengyel kommentátorok egyetértenek abban, hogy a találkozó újabb fejezetet nyithat a két párt együttműködésének történetében. A 2011-es választási bukás után Jarosław Kaczyiński többször hangoztatta azóta beteljesült ígéretét, mely szent a „budapesti expressz” egyszer Varsóba is megérkezik. A két párt elhidegülését főleg a magyar oldal oroszországi kapcsolatainak erősödése, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása árnyékolta be. Pár nappal később Orbán Varsóba is ellátogatott, ahol a kapcsolat megromlása a tetőfokát is elérte, mikor a PiS elnöke szinte az utolsó pillanatban lemondta az előre megbeszélt találkozót, és nem volt hajlandó fogadni Orbánt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!