szerző:
MTI

Távollétében tizenöt év börtönre ítélték a francia állampolgárságú Salim Benghalemet, az Iszlám Állam egyik feltételezett vezetőjét csütörtökön Párizsban.

A harmincöt éves férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben és szerepel az Egyesült Államok feketelistáján. 2013 óta feltehetőleg Szíriából szervezi a francia dzsihadista újoncok toborzását.

A bíróság további hat jelen lévő emberre is szabadságvesztést rótt ki hat és kilenc év terjedelemben. A vád szerint terrorcselekmények előkészületeiben segédkeztek. Van, aki néhány nap, de van olyan is, aki másfél év után tért vissza Szíriából Franciaországba.

Benghalem felesége, aki gyerekeikkel együtt jött vissza Szíriából, a nyomozóknak azt mondta: férje kizárólag azért tér majd haza, hogy támadásokat hajtson végre, nem azért, hogy bíróság elé álljon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!