szerző:
hvg.hu

Egy új törvényjavaslat szerint az amerikai Missouri állam képviselőinek évente be kellene vallaniuk a lobbistáktól kapott "ajándékok" között, ha valamelyikkel szexuális viszonyba kerültek volna. Az USA engedi, de szigorúan próbálja ellenőrizni a képviselőkre ható lobbitevékenységet, ez viszont új szintre emelheti az ellenőrzést az államban.

Bart Korman republikánus képviselő terjesztette be azt a tövényjavaslatot, miszerint a kapott "ajándékok" között kellene bevallania a képviselőknek, ha lefeküdtek egy lobbistával – illetve ha a lobbi közvetített számárukra partnert. A képviselő szerint eddig is létezett egy kötelező bevallás, ami erre nem terjedt ki. Azt reméli az új törvénytől, hogy ez elriasztja az efféle lobbitevékenységtől a képviselőket, ha mégis előfordulna, akkor viszont legalább átlátható módon történne – nyilatkozta az amerikai CNN televíziónak.

A képviselőknek eddig is az ajándékok között kellett feltüntetni, ha egy lobbista ajándékként állja a képviselő kampányának nyomtatási és médiamegjelenési költségeit, utazásait, étkezését és italait. Korman egyetlen kivételt tett, miszerint a szex bevallásánál nem kell feltüntetnie a képviselőknek az "ajándék" dollárbeli értékét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!