szerző:
MTI / hvg.hu

Nyugállományba helyezték a széles körben bírált kölni rendőrfőkapitányt azok után, hogy a kölni rendőrség leszerepelt szilveszter este, amikor a város vasútállomása előtt ezerfős randalírozó tömeg zaklatta és rabolta ki az arra járó nőket.

Idő előtt nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások kapcsán adott rendőrségi tájékoztatás miatt széles körben bírálatok kereszttüzébe került – számolt be pénteken a Kölner Stadt-Anzeiger című német napilap. A hatvanéves rendőrfőnököt Ralf Jaeger tartományi belügyminiszter értesítette a felmentéséről, illetve nyugdíjazásáról.

Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről, és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza. Az elkövetők arabok voltak, a legfrissebb hírek szerint 18 menedékkérő is van a gyanúsítottak között.

Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előtt mintegy ezerfős, észak-afrikaiakból, arabokból álló tömeg gyűlt össze, amely egyre fenyegetőbben kezdett viselkedni. Petárdákat, tűzijátékokat dobtak a járókelők közé, mire a rendőrség kiürítette a teret. Kisebb csoportokban mégis visszatértek, körbefogtak arra járókat, erőszakkal elvettek pénztárcákat, mobiltelefonokat. Sok nőt pedig szexuálisan zaklattak: elvették a ruhájukat, leszakították alsóneműjüket, megfogdosták őket. (Erről szóló cikkünket itt olvashatják.)

A helyi rendőrség jelentésében az újév napján még az állt, hogy az éjszaka békésen telt, majd amikor napokkal később a sajtóban megjelentek az első cikkek a történtekről, már több mint száz feljelentés született, melynek háromnegyede szexuális zaklatásról is említést tett.

A kölni rendőrfőnököt amúgy a szakszervezet a védelmébe vette, azt állítva, hogy a tömeg feloszlatásához nem volt elég rendőr – sokukat a menekültáradat miatt a déli határok ellenőrzésére vezényelték.

Január 4-én készült egy rendőri jelentés a szilveszteri eseményekről, az ezt jegyző rendőrtiszt leírhatatlannak nevezte, ami a téren történt. A rendőrök nem voltak elegen, túl sok minden történt egyszerre, ezért nem tudtak segíteni mindegyik áldozatnak, nem tudták mindenki feljelentését rögzíteni, és ez frusztrálta őket – derül ki az anyagból. Ráadásul az intézkedés alá vont külföldiek jóformán a szemükbe nevettek, és azt éreztették a rendőrökkel, hogy úgysem tudnak eljárni ellenük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!