szerző:
MTI

Török-iraki közös haderő vert vissza egy Iszlám Állam-támadást Moszul mellett.

Közös török-iraki csapattest verte vissza péntekre az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet csütörtök éjjel kezdett támadását Irakban Moszul mellett. Az IÁ emberei a Basika kiképzőtábor közelében támadtak, ám kudarcot vallottak, és 18 harcosuk életét vesztette.

Basika az a tábor, amely decemberben heves vitát váltott ki Irak és Törökország között. A hónap elején egy török zászlóalj érkezett harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel, hogy – Ankara magyarázata szerint – megvédje a táborban dolgozó török kiképzőket, akik helyi szunnita harcosokat készítenek fel. Bagdad a csapatok azonnali kivonását követelte, és Ankara vissza is vonta egy részüket, ám – mint a legutóbbi harc is mutatta – hagyott hátra katonáiból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azt hangoztatta, hogy a történtek igazolták a török aggodalmat, és a csapattelepítés indokoltságát. Újságíróknak nyilatkozva Erdogan azt mondta, hogy egyetlen török katona sem sebesült meg, az IÁ-nak viszont 18 harcosa életét vesztette a tűzharcban.

Csütörtökön az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció 23 légitámadást hajtott végre az IÁ iraki, hármat pedig a terrorszervezet szíriai állásai ellen. Hét légicsapás az IÁ moszuli, hat pedig a Ramádiban lévő erőit célozta meg. Ezek eredményeként Moszulban megsemmisült a terrorszervezet négy taktikai egysége, hat hadállása, négy hadiüzeme, egy bunkere és egy alagútja. Ramádiban 16 harci állást, 13 nehézgéppuskát és tucatnyi, házilag készített robbanószerkezetet semmisítettek meg a légitámadások – közölte a koalíciós haderő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!