szerző:
MTI

Kölnben feloszlatták a szélsőséges Pegida mozgalom tüntetését. A városban a jórészt arabok által elkövetett szilveszteri erőszakoskodások miatt több demonstráció is volt szombaton.

Kölnben mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen.
A délutáni órákban a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom tartott demonstrációt Kölnben, amelyet a hatóságok végül erőszakos cselekmények miatt feloszlattak.
A demonstráció elfajulására már előre számítottak a kölni hatóságok, a tüntetés biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira. Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon.
A rendőrség becslései szerint a Pegida megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt.
A tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok - figyelmeztetések után - vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült - közölte a kölni rendőrség szóvivője.