szerző:
hvg.hu

Angela Merkel lazítani akar a menedékkérők kiutasítási szabályain. A szilveszteri bűncselekmények egyetlen nyertesének a német szélsőjobb tűnik.

Ahol bűncselekményeket követtek el és emberek törvényen kívül helyezték magukat, ott következményekkel is kell számolni

–nyilatkozta Angela Merkel szombaton, miután Mainzban tárgyalt pártja, a CDU vezetőivel.

A német kancellár szigorítást ígért a kölni és más német városokban is megtörtént szilveszteri erőszakoskodások miatt: könnyebbé tenné azoknak a menedékkérőknek a kiutasítását, akik bűncselekményeket követtek el.

A jelenlegi német szabályozás szerint csak azokat lehet kitoloncolni, akiket jogerősen legalább három évre ítéltek és hazájában nincs veszélyben az élete. Ennek megváltoztatásához a Bundestagnak is szavaznia kell.

A bejelentés azután érkezett, miután a kölni rendőrség bénázásának következtében nyugdíjazták a város rendőrfönökét és a közfelháborodást meglovagolva tüntetés szervezésébe kezdett a bevándorlás ellenes Pegida mozgalom.

Merkelt már 2015-ben is kritizálták befogadó politikája miatt és anti-migráns csoportok a szilveszteri támadások után igazolva érzik magukat. A kancellár eddig tudta szigorítás nélkül húzni és ki kellett mondania: a németek toleranciájának is van határa.

A Németországban élő muszlim közösségek viszont nagyon veszélyesnek tartják, hogy néhány részeg miatt akár több millió embert is megbélyegezhetnek és igyekeznek elhatárolódni a bűnöző kisebbségtől.

A német szélsőjobboldaliak viszont nyeregben érzik magukat és a hatóságok ezért figyelmeztették a bevándorlókat, hogy fokozottan vigyázzanak magukra, mert akár támadásokra is lehet számítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!