szerző:
MTI

Az amerikai elnök a Kongresszus elé terjeszti a tervet.

Az amerikai Fox televízió szokásos vasárnap délelőtti vitaműsorában Denis McDonough, Barack Obama elnök kabinetfőnöke, azt mondta, Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort, mert nem akarja ezt a gondot a következő elnök nyakába varrni.

Obama már 2008-ban (első megválasztása előtt) azzal kampányolt, hogy bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított fogolytábort, ám eddig csupán 104 foglyot bocsátottak szabadon. Közben maga Obama is többször hangot adott azon meggyőződésének, miszerint a tábornak már a léte is propaganda-eszköz a különböző terrorista csoportok kezében az újabb terroristák toborzásához.

A guantánamói tábor bezárásáról szóló tervezetet a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a Fehér Ház kabinetfőnöke azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ha ez a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor - élve a hivatala által biztosított jogkörével - Obama bezárja-e elnöki rendelettel a börtönt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!