szerző:
hvg.hu

A lengyel külügyminisztérium bekérette a varsói német nagykövetet, mert állítólag a német politikusok sok lengyelellenes kijelentést tettek. Közben a lengyelek a náci megszállásra emlékeztetik Berlint.

„Nem szokásom, hogy külföldi politikusok Lengyelországgal kapcsolatos buta kijelentéseire válaszoljak. De a német politikusoktól származó kioktató kijelentések a legrosszabb mellékértelmet nyernek a lengyelek körében. Bennem is, hiszen a nagyapám olyan tiszt volt, aki a földalatti lengyel hadsereg tisztjeként harcolt a német ellenőrzés ellen” – hangsúlyozta egy nyílt levélben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter.

A lengyelek mumusa: Günther Oettinger
©

Hasonló szavakat használt Witold Waszczykowski védelmi miniszter is, aki egy televíziós nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes országok a demokráciáról és a szabadságról oktatják ki a másikat.

Varsóban elsősorban a miatt háborodtak fel, hogy Günther Oettinger német EU-s biztos is szorgalmazta, hogy az alkotmánybírósággal és a közmédiumokkal kapcsolatos varsói döntések miatt Brüsszel vizsgálja meg a lengyel jogállam helyzetét. „Arra a szomorú megállapításra kellett jutnom, hogy Ön könnyebben beszél a lengyel médiumokat fenyegető kitalált veszélyekről, mint a saját országában folytatott cenzúráról” – üzente Ziobro Oettingernek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!