szerző:
MTI

Egy szíriai menekültet is meghívott Michelle Obama Barack Obama jövő keddi, az Egyesült Államok helyzetéről tartandó elnöki beszédére.

Az 55 éves tudós, Refaai Hamo a fiával és három lányával együtt decemberben érkezett az Egyesült Államokba, és Detroitban él. A férfi Szíriából Törökországba menekült 2013-ban, miután a felesége és negyedik lánya rakétatámadásban meghalt. Törökországi tartózkodása idején gyomorrákos lett, de nem jutott megfelelő kezeléshez. Kétévi várakozás után kapta meg az Egyesült Államokban a menekült státuszt.

A Fehér Ház vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a szíriai tudós annak a húsz vendégnek az egyike lesz, akik a first lady mellett foglalnak majd helyet az Egyesült Államok helyzetéről tartandó hagyományos elnöki beszéd alatt.

A vendégek között több háborús veterán és olyan amerikai lesz, aki valamilyen nemes cselekedetet hajtott végre, vagy élethelyzetével az Obama-elnökség prioritásait reprezentálja. Jelen lesz annak a három amerikai fiatalembernek az egyike, akik tavaly nyáron, egy Brüsszelből Párizsba tartó vonaton elhárítottak egy terrortámadást. A meghívottak között lesz egy férfi, aki panaszt tett, miután a helyi hatóság nem engedélyezte, hogy azonos nemű partnerével házasságot kössön, holott a szövetségi legfelsőbb bíróság döntése értelmében erre joga volt. Meghívást kapott az a kaliforniai férfi is, akinek a párja halt meg a San Bernardinóban elkövetett terrortámadásban. Egyetlen szék üresen marad Michelle Obama mellett: a fegyveres erőszak "ismeretlen áldozatának" széke.
A szíriai tudós történetét Obama is a múlt hónapban ismerte meg. A rákbeteg férfi gyógyíttatására Ed Norton színész internetes kampányt indított, ennek köszönhetően több mint 450 ezer dollárt gyűjtöttek össze kezelésére. A Fehér Ház megfogalmazása szerint a tudósnak Szíriában korábban, a polgárháború előtt olyan élete volt, amilyet az Egyesült Államokban az "amerikai álomnak" szoktak nevezni. Gimnazista szerelmét vette feleségül, szépen felfelé ívelő tudományos karrierrel dicsekedhetett, és nagy családnak örvendhetett - míg a polgárháború véget nem vetett mindennek. "Igen, Ön még mindig sokat jelent a világnak, s mi büszkék vagyunk arra, hogy az álmai megvalósítását itt folytatja. Isten hozta új otthonában. S Ön most részese mindannak, ami naggyá teszi Amerikát" - írta Obama elnök a szír tudósnak egy Facebook-bejegyzésben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!