szerző:
hvg.hu

Francois Hollande francia államfő és Manuel Valls miniszterelnök is részt vett azon a párizsi gyűlésen, amelyen az utóbbi egy évben elkövetett párizsi iszlamista merényletekben megölt több mint 140 emberről emlékeztek meg.

„Párizs szent város, s bárki, aki Párizs ellen támad, az egész emberiséget támadja” – Victor Hugo író szavait is idézték azon a párizsi demonstráción, amelyen a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni tavaly januári, illetve a Párizs belvárosát ért novemberi terrortámadások áldozatairól emlékeztek meg. A Köztársaság téren (Place de la Republique) összegyűlt emberek között volt Francios Hollande államfő is, aki koszorút helyezett el a valamennyi áldozat nevét felsoroló emléktáblánál, illetve a téren ültetett tölgyfa közelében.

©

A mostani gyűlést egy évvel az után rendezték meg, hogy a Charlie Hebdo elleni január 7-ei támadás után négy nappal Párizsban több mint egymillió felvonuló mutatta meg, hogy a franciák egységesen elítélik a terrortámadást.

A franciaországi muszlim közösség is tenni próbált a megbékélés érdekében: a hét végén megnyíltak a mecsetek a nem muszlimok előtt is, hogy ezzel is megpróbálják közelebb hozni a keresztényeket és a muszlimokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!