szerző:
MTI / hvg.hu

A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. Most ültetőgödröket ás egész nap.

Börtöne egyetlen foglyaként ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben egész nap az Észak-Koreában felforgatás vádjával életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kanadai lelkész a CNN amerikai hírtévének adott interjúja szerint.

A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház lelkésze Torontóban, december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt a külvilágtól szinte teljesen elzárt kommunista országban. Februárban fogták el, és júliusban "beismerte", hogy a megelőző hónapokban "humanitárius segély" ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

A CCN-nek sikerült elérnie, hogy interjút készíthessen a lelkésszel, amelyre egy phenjani szállodában kerítettek sort. Az interjút vasárnap este mutatták be, itt nézheti meg. A rövidre vágott hajú, szürke rabruhát viselő Hyeont két katona vezette be energikusan a kijelölt szállodai helyiségbe, majd leültették és távoztak. Bent maradt viszont egy tolmács, ugyanis Hyeon koreaiul beszélt.

A CNN riporterének kérdéseire elmondta, hogy miután soha nem végzett nehéz kétkezi munkát, először nehéz volt számára az ásás, de mostanra hozzászokott. Elítélésekor a legfelsőbb bíróság nem részletezte az ellene szóló vádakat, de a lelkész most elmondta: feltehetőleg azért ítélték el, mert nyíltan bírálta az Észak-Koreát vezető Kim dinasztia tagjait – az országalapító Kim Ir Szent, Kim Dzsong Ilt és a most hatalmon lévő Kim Dzsong Unt.

"Elismerem, hogy megsértettem ennek a kormánynak a tekintélyét, az ország rendszerét és rendjét" – jelentette ki az interjúban. Elmondta, hogy a hét hat napján, napi nyolc órában ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben. A börtönben rajta kívül nincs egyetlen rab sem. Naponta háromszor étkezhet, és rendszeres orvosi vizsgálatnak vetik alá. A börtönhatóságoktól kért egy Bibliát, de még nem kapott. Mint mondta, minden nap imádkozik azért, hogy a két Korea egyesüljön, és ennek köszönhetően ne fordulhasson elő több olyan eset, mit az övé. 

Egyháza azt közölte, hogy Hyoennak rossz az egészségi állapota, magas vérnyomása van.

Az észak-koreai hatóságok bemutattak a CNN riporterének egy másik koreai származású rabot is, és azt állították, hogy amerikai állampolgár, akit októberben tartóztattak le kémkedés gyanújával. Megmutatták az útlevelét, és eszerint a férfi Kim Dong Chul, 62 éves, és 1987-ben kapott amerikai állampolgárságot. Mindeddig sem Phenjan, sem Washington nem tett bejelentést arról, hogy a közelmúltban letartóztattak volna egy amerikai állampolgárt Észak-Koreában.

Kim Dong Chul a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi 15 évben Kínában élt, és gyakran járt az egyik kínai közreműködéssel létrehozott észak-koreai különleges gazdasági övezetben, Raszonban. Kémkedett "konzervatív dél-koreai elemek" számára, és katonai titkokat fényképezett – mondta a hírtévének.  

Észak-Korea tavaly nyár előtt vallási okokból őrizetbe vett több amerikai, dél-koreai vagy más nemzetiségű állampolgárt, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádolt meg, de hosszabb-rövidebb fogva tartást követően szabadon engedte őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!