szerző:
MTI

A német hatóságok naponta több száz, javarészt Svédországba tartó menekültet küldenek vissza Ausztriába a dublini egyezmény értelmében - mondta a német szövetségi rendőrség egyik szóvivője Münchenben.

Az intézkedés hátterében a menekültügyet szabályozó dublini egyezmény következetes végrehajtása áll - közölte a szóvivő. Csak vasárnap 260 menekültet küldtek vissza Bajorországból Felső-Ausztriába.

A dublini szabályozás értelmében európai uniós tagállam csak akkor vesz fel menekülteket, ha azok az érintett tagállamban kívánják előterjeszteni menedékkérelmüket. Azonban ha a migránsok egy másik EU-tagállamban kívánnak menedéket kérni, így például Svédországban, akkor a német hatóságok nem engedik őket tovább utazni - olvasható a Die Weltben.

Simone Mayr-Kirchberger, Felső-Ausztria rendőrségi szóvivője a Die Presse című osztrák napilapnak azt mondta, hogy növekvő tendenciát mutat a Németországból kiutasított menekültek száma. A német hatóságok idén naponta közel 200 embert küldtek vissza, akik közül kiutasításukat követően sokan újra próbálkoznak a határátlépéssel.

Az elmúlt hónapok során naponta tucatnyi menekültet fordítottak vissza a német határon, mivel nem nyilatkoztak arról, hogy Németországban szeretnének menedéket kérni. 

Időközben a rossz időjárási körülmények miatt csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, azonban még így is ezrek vannak úton Törökország és Németország között. Az idei év első tíz napjában 25 ezer migráns haladt át Szlovénián Nyugat-Európa irányába - közölte az STA szlovén hírügynökség.

Szlovéniában a legfrissebb ljubljanai adatok szerint október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az új évben 25 333-at. Ugyanezen idő alatt 24 ezren érkeztek Ausztriába - közölte a Die Presse. Az osztrák-szlovén határon is visszaküldik azokat a menekülteket, akik csak át akarnak utazni Ausztrián anélkül, hogy menedékkérelmet nyújtanának be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!